Energie leveranciersJe wilt zelf berekenen welke energieleverancier voor jou het goedkoopste is? Hieronder wordt uitgelegd welke stappen je moet nemen om de energiekosten te berekenen. Op het eerste gezicht lijkt het berekenen van je totale energiekosten misschien ingewikkeld, maar zodra je weet op welke energiekosten je geen invloed hebt valt het mee. De verschillende energiekosten bestaan uit: leveringskosten, vastrechtkosten, netwerkkosten, energiebelasting, opslag duurzame energie, btw en regiotoeslag. De enige energiekosten waar jij invloed op hebt zijn de leverings- en vastrechtkosten, de andere kosten houdt je bij het kiezen van een energieleverancier geen rekening mee. De vastrechtkosten zijn altijd gelijk ongeacht jouw verbruik van energie. De leveringskosten worden berekend door jouw gebruik te vermenigvuldigen met een tarief. Bij het berekenen van de energiekosten is het belangrijk om je energieverbruik te schatten omdat bij een laag verbruik een andere energieleverancier goedkoper kan zijn dan bij een hoog verbruik. Bij het schatten van jouw stroomverbruik is het verstandig om rekening te houden met het aantal personen in een huishouden. Je gasverbruik is onder andere afhankelijk van het bouwjaar en type van je woning. In Nederland is een gemiddeld maandelijks energieverbruik 3500 kWh stroom en 1600 m3 gas.

Benodigdheden

Om je energiekosten te kunnen berekenen moet je van tevoren een aantal keuzes maken:

- Wat is de looptijd van het energiecontract?
- Maak je gebruik van een dubbel of enkel energietarief?
- Zet je je energiekosten vast of maak je gebruik van een variabel tarief?
- Bij welke energieleverancier wil je de energiekosten voor jou berekenen?

Nadat je deze keuzes gemaakt hebt kun je de tarieven bij de energieleveranciers ophalen. In onderstaande tabel kun je naar de website van de energieleverancier om de leverings- en vastrechtkosten in te zien.

 


Berekening energiekosten

Leveringskosten

De leveringskosten zijn jouw energieverbruik x het stroomtarief van de gekozen energieleverancier. In de leveringskosten worden energiebelasting, opslag duurzame energie, btw en regiotoeslag meegenomen.

De energiebelasting is de extra belasting die door de overheid op de energie geheven wordt. De opslag duurzame energie is een extra belasting om je inzicht te geven in wat je betaalt voor de stimulering van duurzame energie. De regiotoeslag is een extra belasting die door de overheid op gas geheven wordt, die per regio in Nederland verschilt. De btw is 21% van het totaalbedrag aan energiekosten.

Vastrechtkosten

De vastrechtkosten is een vast bedrag van de gekozen energieleverancier, maar verschilt per energieleverancier.

Netwerkkosten

De netwerkkosten worden door je energieleverancier aan de netbeheerder betaald. Deze kosten worden betaald om het stroom- en gasnetwerk te onderhouden. Je netwerkkosten hangen af van de capaciteit van je stroom- of gasaansluiting en je type meter.

Heffingskorting

Je kunt een deel van de energiebelasting terug krijgen van de overheid indien je woont of werkt op het aansluitadres. Deze heffingskorting wordt verwerkt op de jaarafrekening van je energieleverancier.

Totale energiekosten

Als je alle voorgaande energiekosten bij elkaar optelt weet je de totale energiekosten voor jou.